Wie heeft mij gebeld

Het komt vast regelmatig voor dat je naar je gemiste oproepen kijkt en denkt: Ik ken dit nummer niet, wie heeft mij gebeld? Vroeger had iedereen natuurlijk een vaste lijn, maat tegenwoordig heeft bijna iedereen een mobiele telefoon. En soms wordt je gebeld als het niet uitkomt of als je even niet kunt opnemen. Als je de telefoon niet opneemt, kun je bij recente gemiste oproepen zien welke nummers jou hebben gebeld, zodat je deze persoon kunt terugbellen.

Als het iemand is van wie je de contactgegevens hebt opgeslagen in jouw telefoon, dan zie je in je schermpje de naam van degene die heeft gebeld. Maar als het telefoonnummer niet in jouw lijst met contactpersonen staat, hoe weet je dan wie jou gebeld heeft? Kun je dan opzoeken wie bij het telefoonnummer hoort?

Aan het netnummer herkennen wie heeft gebeld

Er zijn een aantal manieren om te achterhalen wie degene is die jou heeft gebeld. Als je gebeld bent door een vaste lijn kun je aan het netnummer of kengetal – de cijfers voor de streep – zien waar de beller vandaan belt. 010 staat bijvoorbeeld voor Rotterdam en 020 voor Amsterdam. Als je dus een nummer in je schermpje ziet dat begint met 020, dan weet je dat degene die jou gebeld heeft uit Amsterdam komt. Vaak help dat om te bepalen of je deze persoon wilt terugbellen. Als je niemand in Amsterdam kent is de kans namelijk groot dat het een telemarketeer is.

Opzoeken wie heeft gebeld op het internet

Je kunt ook via het internet achterhalen wie jou heeft gebeld. Dit heet omgekeerd zoeken. Je typt het in het zoekveld van je browser of de nummer informatie dienst een telefoonnummer in, en dan krijg je bij de zoekresultaten te zien wie er bij dat nummer hoort. Dat komt omdat de meeste bedrijven tegenwoordig een website hebben, waar hun contactgegevens vermeld staan zodat de zoekmachine die kan vinden.

Reclame en telemarketeers

Vaak zijn de nummers die je niet herkent bedrijven die je iets proberen te verkopen. Meer dan 25 % van de keren dat je wordt gebeld is voor reclame of marketingdoeleinden. Op het internet kun je lijsten vinden met telefoonnummers die de call centers van dit soort telemarketingbedrijven gebruiken. Je kunt dan al aan het nummer zien dat je met een telemarketeer te maken hebt zonder dat je hoeft terug te bellen en alsnog de telemarketeer te spreken krijgt.

Wie heeft mij gebeld

Anonieme bellers

Het wordt helemaal lastig om te achterhalen wie er heeft gebeld als je bent gebeld door een anoniem nummer. Er zijn mensen die hun nummer hebben afgeschermd zodat je niet kunt zien wie er belt. In dat geval kan het gewoon iemand zijn die je kent en je oprecht probeert te bereiken. Veel overheidsdiensten bellen ook met een afgeschermd nummer. Dit doen ze zodat je niet kunt terugbellen en een collega aan de lijn krijg die niets van het voorgaande gesprek afweet. Helaas bellen ook veel telemarketeers met een afgeschermd nummer. In hele extreme gevallen kan je ook telefonisch worden lastig gevallen door een anonieme stalker.

Wat te doen bij een anonieme beller?

Vanwege de privacywetgeving kun je in het geval van herhaaldelijke anonieme bellers niet aan jouw provider vragen wie er heeft gebeld. Wat je wel kunt doen is een logboek bijhouden waarin je de datum en het tijdstip noteert wanneer je bent gebeld. Op basis van deze gegevens kan jouw provider dan nummers blokkeren zodat je niet meer telefonisch kan worden lastig gevallen door dat nummer, zonder dat ze aan jou hoeven te vertellen van wie dat nummer is. Vermoed je dat het geen telemarketeer is maar een stalker, ga dan met het logboek naar de politie om aangifte te doen.