Landnummer zoeken

Wil je een landnummer zoeken? Bijvoorbeeld omdat een familielid is geëmigreerd en is vergeten het landnummer door te geven? Of omdat je nog even wilt bellen met de accommodatie nadat je een vakantie hebt geboekt, maar het landnummer niet in de brochure staat? Een landnummer heb je nodig als je een telefoongesprek wilt voeren met iemand in het buitenland. Maar hoe kom je erachter wat het landnummer is?

Op het internet kun je lijsten vinden met alle landcodes. Elk land heeft zijn eigen landnummer, behalve Canada en Kazachstan. Canada heeft net als de Verenigde staten 001 als landnummer en Kazachstan heeft 007 als landnummer, hetzelfde als Rusland.

Ook zijn er gebieden zonder landnummer. Maar dat komt omdat er bijna niemand woont, zoals in de Sahara, op Antarctica en de Pitcairneilanden. De kans dat je dus met iemand daar wilt bellen is erg klein.

(https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_landnummers_in_de_telefonie_op_volgorde_van_zone)

Landnummer zones

Om het zoeken makkelijk te maken zijn de landnummers opgedeeld in zones. Wereldwijd zijn dat er negen. Noord-Amerika en Canada zijn zone 1, Afrika is zone 2, Europa (waaronder Nederland) heeft de zones 3 en 4, Zuid-Amerika is zone 5, De Russische Federatie is zone 7 en Azië (inclusief Oceanië) zijn zones 6, 8 en 9. Vroeger was het noodzakelijk dat de landen gegroepeerd waren, maar door de digitale telefonie maakt tegenwoordig de geografische locatie niet zo veel meer uit. Aruba bijvoorbeeld ‘ligt’ in dezelfde zone als Kameroen omdat de landnummers in de zone Zuid-Amerika niet meer beschikbaar waren.

Landnummer zoeken van meest voorkomende landnummers

Je wilt misschien niet regelmatig bellen met Antarctica, maar waar we wel veel mee willen bellen zijn onze buurlanden. We zoeken ook het meeste naar deze landnummers, of naar landnummers van landen waarmee veel contact is of handel wordt gedreven.

De meest voorkomende zoekopdrachten voor landcodes vanuit Nederland hebben we hieronder op een rijtje gezet:

 1. Duitsland  0049 (+49)
  2.         België                         0032 (+32)
  3.         Engeland                    0044 (+44)
  4.         Frankrijk                   0033 (+33)
  5.         Verenigde Staten      001 (+1)
  6.         Italië                           0039 (+39)
  7.         Oostenrijk                 0043 (+43)
  8.         Spanje                         0034 (+34)
  9.         Canada                       001 (+1)
  10.       Nederland                 0031 (+31)

Wanneer moet je een landnummer gebruiken?

Een landnummer moet je altijd gebruiken als je naar het buitenland belt. Dat nummer plaats je voor het netnummer of 06-nummer. De eerste nul van 06 of van het netnummer kun je dan weglaten. Een internationaal telefoonnummer is dus als volgt opgebouwd: landnummer, 06 of netnummer min de eerste nul, gevolgd door het abonneenummer. Je hoeft geen landnummer te gebruiken als je naar een telefoonnummer in hetzelfde land belt, net zoals je geen netnummer hoeft te gebruiken als je naar iemand in dezelfde stad belt.

De landnummers beginnen met een dubbele nul. Je kunt in plaats van 00 ook een + gebruiken als je het telefoonnummer intoetst.

Landnummers herkennen en oplichters

Omdat elk land, behalve Canada en Kazachstan, zijn eigen landnummer heeft kun je bij een inkomend telefoongesprek zien dat het om een internationaal gesprek gaat, en vanuit welk land er wordt gebeld. En dat kan van belang zijn omdat er steeds vaker oplichters vanuit het buitenland bellen. Deze oplichters doen zich voor als bijvoorbeeld een medewerker van Microsoft of Paypal, bieden je aandelen aan of vertellen je dat je een buitenlandse loterij hebt gewonnen.

Ga nooit in op verzoeken om persoonlijke gegevens, inloggegevens of andere gevoelige informatie te verstrekken. En toets nooit een nummer op je telefoon in als daarom wordt gevraagd. Nog beter is het om de telefoon helemaal niet op te nemen als je een landnummer ziet wat je niet herkent.