06-nummer checken

Als je bent gebeld op je mobiele telefoon door een 06-nummer die niet in je adressenlijst staat wil je natuurlijk dat 06 nummer checken. Want van wie is dat 06-nummer? Is het iemand die je kent of is het een telemarketeer? Hoe kun je een 06-nummer checken die jou heeft gebeld?

Het kan behoorlijk lastig zijn om een te achterhalen wie jou heeft gebeld als je alleen een 06-nummer hebt. Als het een 06-nummer van een bedrijf betreft dan kun je het nog vrij gemakkelijk achterhalen. De meeste bedrijven maken namelijk hun contactgegevens openbaar zodat ze goed bereikbaar zijn. Bedrijven willen natuurlijk makkelijk gevonden worden door potentiele klanten.

Je kunt daarom proberen het 06-nummer in het zoekveld van je browser in te typen. Vaak hebben bedrijven een website waar hun contactgegevens zoals 06-nummers zijn te vinden. In de zoekresultaten krijg je dan waarschijnlijk de contactpagina van het bedrijf te zien.

06-nummer checken met omgekeerd zoeken

Als het een particulier 06-nummer betreft wordt het lastig de identiteit van de beller te achterhalen. Particulieren zijn niet verplicht hun telefoonnummer openbaar te maken. Bovendien willen mensen niet graag hun 06-nummer publiceren omdat ze dan gebeld kunnen worden door telemarketeers. Er zijn mensen die vrijwillig hun 06-nummer publiek maken of hun 06-nummr hebben gekoppeld aan een social media account, maar dat zijn er niet veel.

Desalniettemin kun je als eerste stap proberen het 06-nummer in te typen in een online telefoongids of in een omgekeerd zoeken pagina. Als dat niet werkt kun je het proberen via je browser. Typ het 06-nummer en alle andere informatie die je over dat 06-nummer hebt in het zoekveld, zoals naam van een sportvereniging of een stad. Misschien vind je de identiteit van de beller dan in de zoekresultaten.

Telemarketeers en 06-nummers

Een goede reden om 06-nummers te checken is dat ook telemarketeers gebruik maken van 06-nummers om hun producten aan de man te brengen. Dus voordat je terugbelt is het wel handig om het 06-nummer te checken om zeker te weten dat het iemand is die je wilt spreken, en geen telemarketeer. Op het internet kun je lijsten vinden met telefoonnummers die door telemarketeers worden gebruikt. Je kunt dan het nummer in jouw schermpje vergelijken met de nummers die op de lijst met ongewenste 06-nummers staan.

Wil je niet meer worden lastig gevallen door telemarketeers, laat dan je telefoonnummer registreren in het ‘Bel-me-niet’ register. Als je geregistreerd staat in dit register mogen telemarketeers je niet meer bellen. Ze zijn namelijk wettelijk verplicht om eerst te controleren of jouw telefoonnummer in het register voorkomt voordat ze je bellen.

Oplichters en 06-nummers

Helaas gebeurt het ook steeds vaker dat oplichter via de telefoon proberen om bankgegevens, wachtwoorden of andere gevoelige informatie te achterhalen. Deze oplichters doen zich bijvoorbeeld voor als een medewerker van de bank of een helpdesk van een softwarebedrijf. Of je wordt gebeld dat je een prijs hebt gewonnen en dat je snel moet reageren om kans te maken op deze prijs. Als het lijkt dat het te mooi is om waar te zijn is dat het vaak ook.

Geef daarom nooit iemand toegang tot jouw computer of telebankieromgeving, en deel via de telefoon nooit je DigiD code, BSN nummer of inloggegevens. Bel ook nooit terug naar een nummer dat je niet kent omdat de oplichter dan weet dat hij met een echt persoon te maken heeft. Ook kun je dan het slachtoffer worden van identiteitsfraude omdat je via de telefoon persoonlijk informatie hebt verstrekt aan de oplichter.